R. FICO: Máme mená kandidátov na predsedov VÚC v Trnave a Bratislave

08.12.2012 Trnava

Trnava 8. decembra (TASR) - Strana Smer-SD už má mená kandidátov na predsedov bratislavského a trnavského VÚC, potvrdil ich aj dnešný snem, ale z taktických dôvodov však zatiaľ nebude mená zverejňovať. Po skončení dnešného výročného snemu Smeru-SD to vyhlásil predseda strany Robert Fico.

"V Bratislave je dnes župan z opozičnej strany a v Trnave župan, ktorý bol na začiatku kandidátom HZDS. Vyžaduje to ešte pomerne veľa rokovaní, aby sme mali istotu, že kandidáta, ktorého navrhne Smer-SD podporia aj iné politické subjekty," dodal. "Máme konkrétne mená, ľudia vyslovili súhlas s kandidatúrou a dnešný snem ich mená potvrdil, ale z taktických dôvodov ich zatiaľ nebudeme zverejňovať," povedal predseda Smeru-SD. "Čo sa týka ostatných šiestich kandidátov, je to jasné," dodal. Za Smer-SD teda bude v Košiciach kandidovať Zdenko Trebuľa, v Prešove Peter Chudík, Juraj Blanár v Žiline, Vladimír Maňka v Banskej Bystrici, Milan Belica v Nitre a v trenčianskom samosprávnom kraji poslanec a exminister obrany Jaroslav Baška.

"Bol to štandardný výročný snem, ktorý každý rok organizujeme pri príležitosti založenia strany Smer-SD. Hlavným cieľom bolo povedať, ako vnímame rok 2013," povedal Fico. "Je tu jasná vôľa vlády SR pokračovať v ozdravovaní verejných financií," dodal s tým, že podstatnú ťarchu konsolidácie verejných financií nesú predovšetkým banky, monopoly a výrazne zarábajúci ľudia.

"Tak, ako má vláda právo a povinnosť ozdravovať verejné financie, aj ľudia na Slovensku majú právo povedať, že sa chcú mať lepšie," konštatoval na margo protestných akcií v školstve. Zároveň upozornil, že politika ozdravovania verejných financií, ako je nalinkovaná v Európskej únii (EÚ), ide proti hospodárskemu rastu. Podľa premiéra musí Slovensko v roku 2013 podstúpiť zásadné štrukturálne zmeny v oblasti daní, cla, ale aj školstva a zdravotníctva.

"V roku 2013 pôjdeme do vážnych rozhodnutí. To, čo chceme robiť, bude znamenať pre Smer-SD politické náklady," povedal s tým, že Smer-SD musí robiť zodpovednú politiku a to aj za cenu straty časti podpory verejnosti.

Snemu sa zúčastnili aj Sobotka a Mesterházy

Premiér vyzdvihol účasť zahraničných hostí na sneme, predsedu ČSSD Bohuslava Sobotku, a lídra Maďarskej socialistickej strany Attilu Mesterházyho. "Prebiehajú s ním rozhovory na rôzne témy, ktoré Slovensko a Maďarsko spájajú, ale aj rozdeľujú," uzavrel premiér.

Predseda Smeru-SD a premiér Robert Fico dnes varoval predstaviteľov svojej strany pred zlyhaním najmä preto, lebo verejnosť by reagovala na korupčný škandál podstatne citlivejšie ako inokedy a malo by to pre Smer-SD nedozerné následky. Vyhlásil to v prejave na Výročnom sneme Smeru-SD, ktorého hlavným bodom sú nominácie na predsedov samosprávnych krajov. Snem sa koná pod heslom "Stabilne - Zodpovedne - Európsky".

"Za osem mesiacov vládnutia sme nemali ani jeden škandál. Musíme verejnosti ukázať, že vládnutie nie je automaticky spojené s korupciou či netransparentnosťou. Musíme ukázať, že sme schopní konať, ak dôjde k zlyhaniu. Polícia, prokuratúra a súdy musia mať voľné ruky pri boji s korupciou, preto by pomohlo urýchlené vyriešenie otázky generálneho prokurátora," odkázal.

Fico tvrdí, že Smer-SD prebral moc po širokej zlepenej a rozhádanej koalícii, po ktorej zostala v mysliach väčšiny občanov nepríjemná pachuť. "Vedeli sme, že nás čaká v histórii Smeru-SD najťažšia skúška. Nepochybujem však o tom, že výzvy, pred ktoré sme postavení, tak prísnu a ťažkú skúšku zvládneme," povedal. Líder Smeru-SD je presvedčený, že jeho vláda pri ozdravovaní verejných financií prejavovala solidaritu silných so slabými a postupovala ako štandardná sociálna demokracia. "Na konsolidáciu sa poskladajú najmä banky, firmy a nadštandardne zarábajúci. Nikto nevedel predložiť alternatívu nášho postupu," odkázal opozícii.

R. Fico: V celej trinásťročnej histórie Smeru nás teraz čaká najväčšia skúška

Premiér tiež upozornil na to, že jeho vláda nezlyhala v stabilite vládnutia, pričom Slovensko najmä v kríze potrebuje silnú a stabilnú vládu. "Naša vláda je taká. Rozhodujeme, nevajatáme a sme akcieschopní. Nezlyhali sme ani v štýle vládnutia, neotravujeme hádkami a kontroverznými výstupmi," konštatoval.

Za jeden z vážnych dôvodov označil daňové úniky

Za jeden z vážnych problémov súčasnosti a oblasť, kde musí vláda zabrať, označil daňové úniky. "Viem, že nikto nechce platiť dane, ale dane sa platiť musia," zdôraznil. Výber dane chce preto zlepšiť a má na to pripravených viacero opatrení. Druhou oblasťou, kde vláda musí zabrať, je podľa Ficových slov reforma štátnej správy. "V roku 2013 nás tiež čakajú významné rozhodnutia v školstve a zdravotníctve. Buď ich necháme v stave, v akom sú a budeme pred sebou tlačiť problémy alebo budeme mať odvahu urobiť rozhodnutia, ktoré uvoľnia rezervy," vysvetlil.

Ficovi sa nepozdáva produkcia absolventov škôl

Ficovi sa tiež nepozdáva, že slovenské školstvo produkuje tisíce absolventov škôl bez praktickej možnosti uplatniť sa. "Produkujeme také množstvo absolventov, ako keby sme mali 50 nie 5 miliónov obyvateľov. Prudko nám klesá kvalita vzdelania, systém vzdelávania je finančne a kvalitatívne neudržateľný. Preto treba podporiť ministra Dušana Čaploviča, že nedáva súhlas na vznik ďalších súkromných škôl," myslí si.

Líder Smeru-SD si myslí, že je oprávnené sa pýtať, prečo práve teraz učitelia bojujú za vyššie ohodnotenie. "Môžeme sa cítiť nepríjemne, ak nám protesty organizujú odbory, s ktorými máme strategické partnerstvo a voči ktorým sme sa vždy správali ústretovo. Považujem za správne, ak sme štrajk učiteľov neodsúdili, ale vnímali ho ako realizáciu základných ľudských práv. Trpezlivo sme hľadali kompromis a je mi ľúto, že nedošlo k dohode," povedal.

Tlak cíti aj v zdravotníctve

Tlak na vyššie financovanie Fico cíti aj v zdravotníctve. "Vytvorenie jednej štátnej poisťovne a pravdepodobné vyvlastnenie súkromných je len jedným, ale dôležitým rozhodnutím. Peniaze nemôžu končiť na účtoch majiteľov poisťovní," vyhlásil, za čo ho delegáti odmenili potleskom.

Fico zopakoval, že Slovensko musí zostať v jadre diania a nemá inú, len európsku alternatívu. "Je to základný národnoštátny záujem SR," podčiarkol. Premiér pripomenul, že SR sa počas jeho vlád správala v Európe ako solidárny hráč. "Faktom ostáva, že hlbšie zapojenie Slovenska do európskych štruktúr je pre nás ako malú krajinu výhodné. Nebojíme sa preto ani najodvážnejších výziev pokiaľ ide o európsku integráciu," dodal.
 

Vyberte región